06 August 2011

Beslenme Düzeni Oluşturmak

Evlilik ile birlikte hayatıza giren yepyeni olaylardan biri yemek pişirmek değil, "sürekli" yemek pişirmek. Ne pişireceğini, nasıl pişireceğini bilmenin yanı sıra önemli bir mevzu da hangi düzende pişirileceğidir.  Sağlıklı bir yaşam için evde yenilecek, içilecek şeylerin bir düzene oturtulması gerekiyor.

Elbette ki ben bir beslenme uzmanı değilim, ancak her ev hanımı gibi ailemin sağlıklı beslenmesini sağlamak için çabalıyorum. Kendi düşüncelerimi aşağıda sunmaya çalışacağım.

Haftalık bazda düşündüğümüzde toplam 27 ana öğünümüz var, sabah kahvaltısının standart olduğunu düşünürsek, geriye 14 öğün kalacak. Ancak kahvaltı ederken, ne kadar renkli bir kahvaltı masası hazırlarsanız ( her renkten yiyecek içeren bir masayı kastediyorum), o kadar sağlıklı olacaktır. Eğer kahvaltı edemiyorsanız, bol renkli sandviçler hazırlamaya özen gösterin. Dışarıdan aldığınız poğaça ve açmalar daha kalorili ve sağlıksızdır.

Geri kalan diğer öğünleri çalışıp çalışmama durumuna göre listeleyelim. Bu ayırımı evde yenilecek öğün sayısını belirlemek için yapıyoruz.

Öncelikle temel besin gruplarının, proteinler (et,balık,tavuk,süt ürünleri,bakliyatlar), vitaminler (sebze,meyve,salata malzemeleri..) karbonhidratlar (ekmek,hamur işleri, tatlılar,makarna..) ve yağlar olduğunu hatırlayalım. Her öğünde bunlardan dengeli şekilde almak gerekiyor. Sürekli et yada sürekli sebze ağırlıklı beslenmek doğru değil. Haftada en az bir öğün balık, bir öğün kırmızı et ve bir öğün tavuk tüketilmeli. Elbette bunların kaç öğün olduğu kişiye göre değişecektir. Ancak dağılımı dengeli yapmak lazım. Ardarda hamur işi yada et yemek sağlıklı değil. Bundan başka yemeklerde az yağ kullanmayı ve sağlıklı pişirme yöntemlerini de uygulamak sağlıklı bir beslenme için şart.

Eşlerden her ikisi de çalışıyorsa : O zaman düzenlemeniz gereken öğün sayısı 7 ye düşecektir ama bir o kadar da karmaşıklaşacak. Öğlen ne yenildiğinin de dikkate alınması gerekiyor. Genlde dışarıda yemek yendiğinde illa bir et ürünü olacaktır. Öğlenleri et yiyorsanız akşam yemeklerinde sebze yemekleri, hafif soslu makarnalar yada salata tüketilmeli. Hafta sonu etli yemekler pişirebilirsiniz. Tabi burada her iki kişinin de ne yediğinin dikkate alınması gerekiyor.

Biri çalışıp diğeri çalışmıyorsa: Bu durumda yine yukarıdaki mevzuya dikkat etmek gerekecek. Ancak evde kalan kişinin de dengeli beslenebileceği bir düzen oluşturmak gerekiyor. Akşamdan kalan yemekler ertesi gün öğlen yenecek şekilde (ya da önceden pişirilip hem akşam hem öğlen yenilebilir) ayarlanabilir. Bu durumda akşam yemeklerine eti de ilave etmeniz gerekecek, evde olanın dengeli beslenmesi için.

Her iki kişi de evde bulunuyorsa: Bu belki de en düzgün planlanabilecek bir seçenek olurdu. Iki kişi de aynı yemekleri tüketeceğinden düzgün bir ayarlama yapmak daha kolay. Yine her besin grubunu dengeli dağıtmaya özen gösterin.

Tabi çocuklu evlerde de düzene daha da dikkat etmek gerekiyor. Onun da dahil olduğu beslenme düzenini benzer şekilde planlamalısınız.

Bazen ardarda aynı yemek türlerinden yemek zorunda kalınabiliyor. O zaman bir kaç gün diğerlerine ağırlık verip haftalık dengeyi tutturmaya çalışın.

Ve yeni evlenip de eşine maharetlerini bir an önce göstermek isteyen hanımlar, ardarda nefis yemekler yapmak isteyebilirsiniz ama inanın daha çok zamanlar olacak bunun için :)

2 comments:

  1. eşini iş için ikna edebilirsin ama o an için gerisi gelmiyor inan...

    ReplyDelete
  2. tekrar merhabalar:)
    ne hoş bir sayfa bu böyle..
    emeklerinize sağlık.
    samimiyetiniz ile süslediğiniz sayfanıza bayıldım..
    izliyorum hemen sayfanızı.
    bende sizi bekliyorum sayfama,arzu ederseniz tabiki..
    kucak dolusu sevgilerimle..
    :)

    ReplyDelete