18 November 2013

Düzgün Şekilli Hamur Açmak

Öyle çok aman aman uzman değilim hamur açma konusunda ama kendimi kurtarıyorum diyelim. Önceden hamur açtığımda kenarları dalgalı, ne yuvarlak ne kare acayip şekillerden oluşurdu yufkalarım.

Küçükken bir komşu teyzemiz vardı, kadınlar toplaşıp yufka açarlarken onun minik minik hamur topları hazırlayış şekli hafızamda hala. O kadar uzun gelirdi bana o topları yuvarlama süresi, bir an önce gözleme yemek istediğim için sıkılırdım.

Fakat asıl önemli nokta burasıymış. Bütün hamuru yoğururken ne kadar titiz olursanız olun, hamur yeteri kadar homojen (yani düzgün ve pürüzsüz) olmuyor. Ufak parçalara ayrıldığında hepsi yeniden iyice yoğurulmalı ve homojen yapılmalı ve tam bir küre şeklini almış olmalı. Sonra üzerine hafifçe bastırıp açmaya koyulmalı.

Düzgün bir top şeklinde açılmaya başlanan hamur düzgün bir daire olur. Tabi sadece tek yönde değil her yönde açılması kaydıyla.

No comments:

Post a Comment